Nattefotografering

 

Nattefotografering

Først og måske vigtigst af alt. Beskyt udstyret. Lad det afklimatisere langsomt, når i tager det ud i kulden, som på denne årstid. Læg kameraet i bryggerset eller i bilen et par timer inden i vil fotografere. Gerne mere. Der dannes kondens (vand) på kameraet, når man tager det fra varme til kulde. Det samme gælder, når i går ind igen. Er mit kamera helt frossent, så tager jeg hukommelseskort og batteri ud mens det langsomt varmer op igen.

Cowboytrick: Husk lommelygte, når i skal ud, hvis i ikke har helt styr på knappernes placering i mørket. -Og varmt tøj hvis det er årstiden!

Sådan her kan du gøre:

  • Start med at finde et sted, med meget lav eller ingen lysforurening. Det vil sige væk fra større byer. Er månen oppe, vil denne også give jer problemer. Denne lokation besøger i på en stjerneklar aften/nat.
  • Der skal bruges stativ og lad objektivet pege op mod den ønskede del af himlen. Der skal fokuseres manuelt på ’uendelig’. Det er en figur der ligner et liggende 8-tal. Så slå AF fra. På mange objektiver kan man slå over på MF eller bare M. På nogle kamerahuse gør man det tit foran.
  • Vælg M (manuel eksponering). Det laveste blændetal og mellem 20 og 30 sekunder. Allerede ved 30 sekunder, kan i se stjernerne er begyndt at trække streger.
  • Indstil din ISO til det bedste, dit kamera kan håndtere, uden der kommer for meget støj! Jeg er mellem ISO 200 og 400.
  • Hvis du ikke har en kabeludløser, så brug kameraets timer. Sæt den f.eks. på 5 sekunder, så ryster du ikke med stativ eller kamera, når du trykker på udløserknappen.

Følger du disse trin, så har du stor chance for, at tage nogle lækre billeder af vores flotte stjernehimmel.

Se forøvrigt efter på din skærm, om du har fået sat fokus korrekt, når du er der ude. På min 24-70mm, som jeg bruger til dette, skal jeg dreje fokusringen helt den ene side, og bare lige et par mm tilbage. Se hvad der virker på dit grej. Eller endnu bedre, kontroller dette inden du går ud i mørket. Du kan også lige sætte en lille hvid prik på objektivet med en rettepen.

Til sidst: Vis mig meget gerne, hvad du får fotograferet! Find mig på FACEBOOK.

Nattefotografering

Nattefotografering

Dette billede er en langtidseksponering over 21 minutter.